INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR ENGINEERING PROFESSIONALS

Log In

Come Join Us!

Are you an
Engineering professional?
Join Eng-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Eng-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Jobs

inroads modeler running slow

inroads modeler running slow

(OP)
I've been using inroads for several years and can't figure out why the modeler is running so slow on a particular project.  I've set it to drop a template every 10 feet as I normally do...is there some other hidden setting that would cause the modeler to get bogged down?  I've even tried reducing my template to only one layer, running backbone only...nothing has worked.  For a three mile project, I might as well take a 20 min coffee break when I run the model.

RE: inroads modeler running slow

What version of InRoads are you running?

RE: inroads modeler running slow

(OP)
8.05 service pack 4...I have not moved to the new modeler (8.09?) yet because I'm finishing some old projects

RE: inroads modeler running slow

Lot's of things to check.
Do you drop templates at all of the event stations? I usually turn them all off.

Where did your original ground DTM come from? How was the DTM developed? Ground Survey or Aerial Photogrammetry?

How was your horizontal and vertical generated? Was the horizontal draped to the OG and imported as a horizontal and vertical alignment? This is sometimes used for box widening applications.

I have run into problems with all of the above which can lead to very slow modeling.

Without seeing your data I cannot evalulate the exact problem. Perhaps you could e-mail me with further details.

jlukovits@chacompanies.com

 

RE: inroads modeler running slow

(OP)
I believe I left the event stations on as I normally do.  The dtm is from aerial supplemented by ground survey.  The horizontal and vertical geometry was created with the horizontal and vertical curve set tools in inroads.

RE: inroads modeler running slow

Are you using a decision table or are you letting the template solve your toe of slope? (With cut and fill backbones)

I would try running the model as "backbone only". This may narrow the problem.

RE: inroads modeler running slow

(OP)
I am using a decision table, but I did try running the model "backbone only" before I posted anything on this website.  It seemed to run just as slow which really surprised me.  I have finished modeling the the project for now unless we have any alignment changes.  With the economy being slow, I just haven't had the opportunity to start any new projects from scratch to see if the problem persists.  

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Eng-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Eng-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Eng-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Eng-Tips and talk with other members!


Resources


Close Box

Join Eng-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical engineering professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Eng-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close